Ostale vsebine


Domov  
Datum: 27.6.2011

Terapevtska skupnost za starše in njihove otroke

Prva terapevtska skupnost v Sloveniji za zasvojene starše in njihove otroke

Terapevtska skupnost za zasvojene starše in njihove otroke je prvi program v Sloveniji, ki omogoča vključitev otrok skupaj s starši.

Program je namenjen mamicam oziroma staršem, ki imajo težave z zasvojenostjo (z drogo, alkoholom, hazarderstvom, motnjami hranjenja ipd.) in njihovim otrokom.
Program traja 24 ur in predstavlja celostno ter kontinuirano delo z uporabniki, otroci, partnerji in drugimi ključnimi bližnjimi osebami ter njihovimi družinami.

Poleg socialne rehabilitacije in obravnave zasvojenosti program poudarja tudi: vlogo starševstva in sobivanja z otrokom, spoprijemanje z vsakodnevnimi težavami, nudi pomoč otrokom, ki so bili zaradi zasvojenosti staršev prikrajšani za normalno zdravo življenje.

Z lokalnim vrtcem imamo dogovor, da je otroke v času rehabilitacije v programu, možno vpisati v varstvo. Tako imajo starši v času vključenosti otrok v vrtec, čas za odgovornosti v programu in izven njega ter terapevtsko delo na sebi. V dopoldanskem času izvajamo: terapevtske aktivnosti (individualni pogovori, terapevtske skupine, seminarji, družinska in partnerska srečanja), delovne, športne in kulturne aktivnosti.
V popoldanskem času imajo uporabniki čas in odgovornost za otroke/družino, posvečajo se igri, vzgoji in skrbi za otroke.

V program so vzporedno vključene tudi ključne bližnje osebe (starši, partnerji).